top of page

החופש הגדול- טיפים ורעיונות יצירתיים

אור שוורץ

 
 

חופשת הקיץ מאפשרת לנו זמן איכות עם הילדים, בבית או בחוץ. אבל לא תמיד זה כל כך פשוט: מה עושים כשהם משתעממים, מאבדים גבולות, מאבדים את השגרה ומתעלמים ממשימות ותפקידים יומיומיים?

כדי לשמור על השפיות (שלנו ושלהם) חשוב שנשמור על שגרת חופש שמתחילה בתכנון מראש, ארגון הימים ותיאום ציפיות משפחתי!.

אני ממליצה להכין תכנית שבועית, כדי שהילדים יידעו מה הם עושים כל יום. עדיף שכל יום יהיה במתכונת אחרת שחוזרת על עצמה פעם בשבוע (לדוג' ימי ראשון- יום בית, ימי שני- פעילות בחוץ וכן הלאה..) ויחד עם הילדים ניתן מראש לתכנן את הימים לשבוע שמתקרב.

כמובן שבחופש כדאי להגמיש קצת את החוקים והכללים של הבית (שמתקיימים במהלך שאר ימות השנה) אך יחד עם זאת להקפיד על שגרת החופש החדשה ושמירה על מסגרת יציבה. חשוב להגדיר בזמני חופש ארוכים כמו חופשת הקיץ, זמן של יחד שבו המשפחה עושה משהו משותף וזמן לחוד שבו הילדים יכולים להתעסק במשהו ללא עזרת מבוגר (וההורים יכולים להתפנות לעיסוקם).

מה עושים כשהילד לא מוכן ללכת לישון בשעות הקבועות?

תלוי בגיל הילד כמובן, אך לילדים שבד"כ שומרים על המסגרת במהלך השנה, ניתן לאפשר "לצאת מעט מהמסגרת" ולשנות את הלו"ז. (במידה שאין קייטנה, טיול או פעילות אליה צריך לקום מוקדם) וחשוב להדגיש לילד שזהו מצב זמני של חופש.

איך עוזרים לילד לשמור על המטלות הקבועות שיש לו ועל המטלות שקיבל לחופש?

חשוב להכין בתחילת החופש תכנית שתכלול בתוכה ימים קבועים להכנת מטלות עם סדר יום קבוע. להסביר לילדים שכמו שהמטלות שלנו מתבצעות בחופש (כביסה, כלים, מטלות מהעבודה וכו') כך גם להם יש תפקידים בבית ומטלות לביה"ס או לגן. יחד עם זאת, חשוב לגלות גמישות וקצת לוותר- עדיין אנחנו בחופש! אם הילד קבע עם חבר או שיש עכשיו תוכנית שהוא אוהב, אפשר לסכם איתו שהמטלה צריכה להיעשות על ידו עד סוף היום ולא מיד. כך האחריות נשארת אצלו, ועדיין יש לו תחושה של חופש.

הילדים דורשים פעילויות יקרות כל יום?

דבר ראשון חשוב להבין שבחופש ההוצאות שלנו יגדלו ולתקצב זאת בהתאם. א ב ל ! הילדים לא חייבים לקבל כל מה שהם רוצים.

בגילאים הצעירים יותר, ממליצה לשבת עם הילדים על פעילויות שמתקיימות בחופש, לקבוע יחד איתם מה חשוב להם לפי סדר עדיפויות ולשלב את זה בתכנון השבועי בחופש.

בני נוער יכולים לקבל דמי כיס של חופש ואיתם הם יעשו את סדר העדיפויות שלהם בבילוי בחופש.

** לא מומלץ לתת פרס או דמי כיס עבור מטלות בבית- משדר מסר לא נכון לילדים ומוריד מהם את התפקיד שלהם בבית כחלק מהמשפחה. (עדיף לתת דמי כיס כחלק משגרה קבועה ללא קשר לתפקידים בבית)

מש ע מ ם לי!

הילדים משתעממים ולא יודעים מה לעשות? רבים עם כולם מרוב שעמום? כל היום צמודים למסכים?

יש ילדים שקשה להם בלי מסגרת קבועה והולכים לאיבוד ללא השגרה הקבועה. לכן, חשוב שאנחנו ההורים נבנה יחד עם הילדים תכנית לחופש לפי ימים ולפי הצרכים והגילאים השונים של הילדים במשפחה (לצעירים תכנית שתכלול פעילויות כל יום עם פעילויות משפחתיות. לבני הנוער, תכנית שהם יכולים לקבוע לעצמם בשילוב עם פעילויות משפחתיות). לתכנן ימים שיהיו עם פעילויות רבות וימים של רוגע ומשחק בבית ו/או עם חברים.

חשוב לזכור שהתפקיד שלנו ההורים זה לא לפתור את הבעיות אלא לעזור לילדים למצוא בעצמם פתרונות למצב. במקום לתת מיד תשובות, לשאול אותם שאלות- מה אתה רוצה לעשות? עם איזה חבר היית רוצה להיפגש?, איזה

פעילויות מהתכנון שלנו היית רוצה לעשות היום / השבוע? מה אתה חושב שניתן לעשות כשמשעמם?

רעיונות לפעילויות בבית ובחוץ:

  1. לעשות אוסף של משהו ממש כמו פעם (אוסף מחקים, מדבקות, בובות קינדר וכו')

  2. ללכת לחפש חרקים / ציפורים / פרחים בטבע עם ספר מגדיר מתאים. הילדים ממש נהנים מהחיפוש וממציאת הדברים המיוחדים שיש במגדירים ובנוסף, זוכים בידע נוסף וזמן של טבע.

  3. תכינו ראש דשא חמוד עם הילדים. קחו גרב-ניילון ישנה או חצי בקבוק פלסטיק, נסורת עץ או אדמה, זרעי דשא ואביזרי יצירה שונים. דרך אחת- שימו את הזרעים בגרב, הוסיפו את הנסורת, קשרו את הגרב היטב וקשטו אותו לפי ראות עיניכם לאחר מכן הניחו את הראש המוכן בצלוחית או כוס והוסיפו מים בגובה סנטימטר. לא לשכוח להשקות פעם בשבוע! דרך נוספת- הניחו אדמה או נסורת בחצי הבקבוק, מעל הניחו את הזרעים ולאחר מכן קשטו את בקבוק הפלסטיק או הדביקו לו עיניים ופה- לא לשכוח לשמור שהאדמה תהיה לחה.

  4. הכינו ארוחה. בשלו עם הילדים ארוחה לכל המשפחה, מנות ראשונות, עיקריות וקינוח. גם יעסיק את הילדים וגם ישמח את המשפחה כולה- אפשר גם להזמין חברים ואז ההתרגשות תהיה מאוד גדולה.

  5. תנו לילד מצלמה וצאו יחד איתו לצלם דברים מעניינים ברחובות מנקודת הראות שלו. לא תאמינו כמה דברים תגלו על הילד שלכם וכמה מעניין ומלמד זה יהיה עבורו.

  6. הכינו עם הילדים סרטונים מצחיקים במצלמה- תחפושות ואיפור ממש ישדרגו את העניין. הילדים ייהנו ותהיה מזכרת מעניינת ומצחיקה מהחופש.

  7. למדו את הילדים את שפת ה-ב' המצחיקה (אבניבי אובוהבב..) זוכרים?

  8. לכו לספרייה העירונית, לקרוא סיפורים ולהחליף ספרים.

  9. בקרו במוזיאונים מעניינים, תערוכות וגלריות שיעניינו את הילדים.

  10. בלו בפארק מים / ים / בריכה / מזרקות מים בחוץ / החלקרח וכל דבר שיקרר ויצנן את החום.

  11. סדרו את הבית / החדר / הארונות עם הילדים. גם יהיה נקי וגם תגלו שהילדים יכולים לעזור הרבה.

  12. לכו ביחד להתנדב עם הילדים בעמותות חיות, טיילו עם הכלבים, האכילו את החיות ותנו לילדים להרגיש את החשיבות שבנתינה ועזרה.

  13. תכתבו וציירו עם הילדים מכתבים למשפחה וחברים ולכו ביחד לשלוח בדואר.

  14. הכינו שיעורים לחופש או תרגלו דברים מהגן או ביה"ס.

  15. ערכו עם הילדים מכירת יד שנייה בשכונה / בבניין של צעצועים ישנים שהילדים כבר לא צריכים. תכינו איתם גם לימונדה קרה ואולי תאפו גם כמה עוגות. פעילות מהנה וגם חינוכית לילדים.

  16. תכינו עם הילדים תמונה לתלות בבית על קנבס. תנו לו למלא בצבע, להשפריץ ולגלות את הצבעים. אולי תגלו תמונה יפה בסוף :)

 

דוגמא לטבלת פעילויות שבועית:

רעיונות יצירתיים לפעילויות מהרשת:

 

אור שוורץ- יועצת חינוכית, מדריכה ומלווה הורים בדרך יצירתית ובחשיבה אחרת בכל הנושאים הקשורים להורות, משפחה וילדים. מאמנת רגשית לילדים ונוער דרך יצירה, הבעה ותקשורת רגשית.


759 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page