top of page

החופש נגמר- חוזרים לשגרה!


 

אמנם חיכינו לא מעט זמן שהחופש הגדול כבר יסתיים לו, אך סיום החופש לילדים זה לא תמיד משימה פשוטה.

הימים האחרונים של החופש טומנים בחובם שלל רגשות להורים ולילדים כאחד. מצד אחד, היה חופש ארוך, פעיל, צפוף ולגמרי מחוץ לשגרה ויש צורך להחזיר את החיים למסלולם ומצד שני עם החזרה יש המון התרגשות, ציפייה, קושי לחזור להרגלים שיצרנו לפני החופש וחשש מהתחלה חדשה.

איך אנחנו יכולים לעזור לילדים שלנו לחזור בשמחה ללימודים?

  1. דברו עם הילדים על החזרה לבית הספר / לגן, לפחות שבוע מראש. ההכנה מראש מפחיתה את הלחץ מחוסר הוודאות. אפשר להכין איתם לוח עם הימים שנשארו לחופשה ולסמן את הימים שעוברים עד ליום הראשון. ההכנה מראש יחד עם שיחה חיובית על בית הספר או הגן, תורמת רבות לתחושה טובה ונעימה לגבי החזרה. תזכירו להם כמה הם גדלו, את החברים שהם יפגשו ואת המורים החדשים שיהיו להם. תשאלו את הילדים למה הם מתגעגעים ומה הם מקווים שיקרה להם בשנה החדשה (אפשר להכין אבני משאלות ולשים בחדר שיוכלו להיזכר במהלך השנה).

  2. ילדים שעולים לכיתה א' או עוברים לגן/בית ספר חדש חווים חוסר וודאות גדול אף יותר. כדאי להפיג את החשש ולנסות להראות לילדים את המקום החדש עוד לפני תחילת השנה, תבקשו להכיר את הגננת/המחנכת אם אפשר, ערכו סיור מקדים בחצר, בכיתות ותראו לו את הדרך לבית הספר ובחזרה.

  3. שוחחו עם הילדים על רגשותיהם וציפיותיהם מהשנה החדשה. ניתן להראות להם את המקום החדש ולדמיין איתם את הימים הראשונים. כך נוכל לעזור להם להוריד את מפלס החרדה, להרגיש ביטחון לקראת השינוי החדש ונמלא אותם ציפייה ושמחה להתחלה.

  4. החזירו לילדים את הרגלי השינה: ילדים רבים משנים את הרגלי השינה שלהם במהלך החופש- הולכים לישון יותר מאוחר וקמים מאוחר, ישנים מעט מידי שעות ואולי לא תמיד בבית או במיטה שלהם. רצוי כבר בשבוע שלפני החזרה ללימודים או לגן, להחזיר לילדים את הרגלי השינה שלהם- להשכיב בהדרגה לישון מוקדם יותר שיוכלו לקום מוקדם יותר ובכך לצמצם את הפער שנוצר. ילדים בגיל בית הספר זקוקים ל9-10 שעות שינה רצופות לפחות כדי שיוכלו להתרכז ולהיות רגועים. מחסור בשעות שינה עלול לגרום להפרעות למידה, עצבנות וקשיים בריכוז.

  5. הקפידו על ארוחות מזינות: לארוחות מזינות ובריאות יש חשיבות עצומה ביכולת להתרכז ולהיות ערני ופעיל. בחופש קורה לא מעט שהילדים אוכלים הרבה ממתקים, ארוחות מהירות בחוץ ונשנושים רבים. תתחילו לחזור לארוחות בריאות יותר ובשעות די קבועות לפני החזרה ללימודים. שוחחו עם הילדים על תפריט בריא שהם יאהבו וירצו לאכול בזמן הלימודים ולאחריהם.

  6. כדאי לנהל שיחת תיאום ציפיות לגבי החזרה ללימודים: מתי יכינו שיעורים, מתי כדאי לקום כדי להספיק להתארגן בזמן ובלי התרגזויות, למי פונים אם צריך עזרה? חשוב מאוד לאפשר להם להיות שותפים בקביעת הכללים בשיחה כדי שירגישו בוגרים ואחראיים לביצוע.

  7. טקס פרידה מהחופש: ציינו את היום האחרון של החופש ועשו ממנו אירוע נחמד, משמעותי ומהנה לילדים. יכולים לעשות יום כיף, לעשות ארוחה משפחתית קלילה בה כל אחד יספר ממה הוא הכי נהנה בחופש, מה הוא מצפה מהשנה החדשה ומה החששות שלו. אפשר שכל אחד יאחל איחולים לבני המשפחה האחרים, אפשר להצטלם יחד לתמונת סוף חופש משפחתית או להצטלם עם שלט לקראת השנה החדשה (אפשרויות לשלט בסוף הכתבה).

  8. תזכרו שגם עכשיו שמתחילה השנה חשוב להיות נוכחים בחיי הילד, להקדיש לו זמן איכות, לשאול איך עבר עליו היום ולהקשיב לו אם הוא צריך עזרה או מתקשה. אם ילדים מראים סימנים של קשיים, חוסר תיאבון, חרדה וכדומה- כדאי לבדוק מה קורה עם הילד עצמו ועם גורמים רלוונטים במסגרת החינוכית.

  9. תאפשרו לילד לקחת אחריות- לקום לבד עם שעון מעורר, להכין שיעורים, לבנות לעצמו את התפריט, להתלבש לבד, להכין את הכריכים לביה"ס וכדומה- כל ילד לפי יכולתו וגילו. תעודד את הילדים ושדרו להם אמונה ביכולתם.

 

רעיונות לפעילויות אורייניות יצירתיות:

שלט להצטלם איתו ביום הראשון ללימודים:

 

אור שוורץ- יועצת חינוכית, מדריכה ומלווה הורים בדרך יצירתית ובחשיבה אחרת בכל הנושאים הקשורים להורות, משפחה וילדים. מאמנת רגשית לילדים ונוער דרך יצירה, הבעה ותקשורת רגשית.

creativefamily.co.il

www.facebook.com/Or.Schwarz.creativefamily


133 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page